Вакцине Фајзер / - Ројтерс
29/03/2022 u 18:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД одобриле четврту дозу Фајзер/Бајонтек вакцине

Нова доза, четврта по реду, даваће се најмање четири мјесеца након треће, а циљ је да пружи већу заштиту од тешких облика болести и хоспитализација, саопштиле су америчка и њемачка компанија

Америчке власти одобриле су четврту дозу (другу бустер дозу) вакцине Фајзер/Бајонтек против ковида-19 за особе старије од 50 година, објавиле су те фармацеутске компаније. 

Америчка Агенција за храну и лијекове (ФДА) одобрила је вакцину и за старије од 12 година који припадају високоризичној групи.

Нова доза, четврта по реду, даваће се најмање четири мјесеца након треће, а циљ је да пружи већу заштиту од тешких облика болести и хоспитализација, саопштиле су америчка и њемачка компаниј, преноси Н1.

Ово одобрење долази у вријеме повећане забринутости научника због високозаразне БА.2 подваријанте омикрона која је у другим државама довела до раста броја случајева.

Ти бројеви у САД оштро су пали од јануара, али прошле недеље благо су порасли, показују подаци америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Извршни директор компаније Фајзер Алберт Бурла саопштио је да компанија ради на ажурираној вакцини која, осим што штити од активних сојева, дуже штити од болести.

Фајзер/Бајонтек првобитно су затражиле одобрење за старије од 65 година, позивајући се на податке из Израела гдје је друга бустер доза већ одобрена за све старије од 18 година. Компаније нису објавиле зашто је старосни распон снижен.

Дио научника се пита да ли млади, здрави људи треба да приме и четврту дозу. Студија на израелским здравственим радницима показала је да је четврта доза пружила мало додатне заштите у тој старосној групи.

Влада америчког предсједника Џоа Бајдена објавила је како САД тренутно има довољну количину доза за четврту вакцинацију старијих Американаца иако се средства издвојена за пандемију примичу крају.

Влада је рекла да вјероватно неће успјети да плати будуће вакцине ако Конгрес не одобри додатна средства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:49