/ - ILUSTRACIJA/- SHUTTERSTOCK
14/03/2023 u 21:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD optužile Rusiju za rušenje drona iznad Crnog mora, Moskva demantuje

NATO diplomate u Briselu potvrdile su da se incident dogodio, ali su rekli da ne očekuju da će odmah eskalirati u dalju konfrontaciju

Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile su Rusiju za rušenje drona iznad Crnog mora, dok su iz Moskve to demantovali.

Brigadni general Patrik Rajder, na birifingu u Pentagonu, rekao je da je američka vojska morala da sruši dron u Crno more zbog štete koju je pretrpio kada su ga presreli ruski avioni, a olupina nije pronađena.

Rajder je kazao da zvaničnici američkog Ministarstva odbrane do sada nijesu razgovarali sa ruskim zvaničnicima o incidentu, prenosi Slobodna Evropa.

On je dodao da nije znao za bilo kakvu radio komunikaciju između ruskih i američkih zvaničnika u vrijeme incidenta.

NATO diplomate u Briselu potvrdile su da se incident dogodio, ali su rekli da ne očekuju da će odmah eskalirati u dalju konfrontaciju.

Rusija je odbacila optužbe tvrdeći da njeni borbeni avioni nijesu došli u kontakt sa američkim dronom nego da se dron srušio zbog oštrog manevrisanja.

„Ruski lovci nijesu koristili svoje naoružanje, nijesu došli u kontakt sa bespilotnom letjelicom i bezbjedno su se vratili na matični aerodrom“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Oni su dodali da je američki dron letio blizu ruske granice i upao u oblast koju su ruske vlasti proglasile zabranjenom.

Američka vojska je ranije saopštila da je ruski borbeni avion udario u propeler drona kršeći međunarodno pravo.

Američki zvaničnici kažu da je dron letio iznad međunarodnog vazdušnog prostora u vrijeme incidenta.

Evropska komanda SAD saopštila je da su dva ruska borbena aviona Su-27 „izvela nesigurno i neprofesionalno presrijetanje” američkog drona MQ-9.

U saopštenju se navodi da je jedan od ruskih lovaca udario u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale da obore MQ-9 u međunarodnim vodama, dodajući da je nekoliko puta prije sudara Su-27 bacao gorivo i letio ispred MQ-9 na „nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način“.

Stejt department saopštio je da su SAD pozvale ruskog ambasadora u Vašingtonu na razgovor.

„Sarađujemo direktno sa Rusima, ponovo na višim nivoima, kako bismo prenijeli naše oštre primjedbe na ovo nesigurno, neprofesionalno presretanje, koje je izazvalo obaranje bespilotne letjelice SAD“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:15