Сјеверна Кореја поново лансирала ракету / - фото: Н1
30/01/2022 u 18:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

САД осудиле Сјеверну Кореју након лансирања балистичке ракете

Јучерашње тестирање је било седми пут да Сјеверна Кореја лансира оружје овог мјесеца

Сјеверна Кореја је испалила, како се испоставило, најмоћнију ракету коју је тестирала од када је предсједник САД Џозеф Бајден преузео функцију, чиме је вјероватно прекршила обуставу тестирања оружја дужег домета коју је сама увела и изазвала осуду Сједињених Држава и њихових савезника, пише Гардијан.

Војске Јапана и Јужне Кореје су саопштиле да је јуче испаљена ракета прешла путању на великој висини, очито да би избјегла територијални простор сусједних земаља, а највећу висину је достигла на 2.000 километара и прешла је 800 километара прије него што је слетјела у море.

Детаљи њеног лета указују да је Сјеверна Кореја тестирала балистичку ракету с највећим дометом од 2017. Те године је балистичка ракета средњег домета Сјеверне Кореје два пута прелетјела Јапан, а Пјонгјанг је одвојено тестирао и три интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) које су показале да би могле да имају домет до америчког копна.

Јучерашње тестирање је било седми пут да Сјеверна Кореја лансира оружје овог мјесеца. Како је указао Гардијан, необично брза тестирања указују на намјеру Пјонгјанга да изврши притисак на Бајденову администрацију у вези с нуклеарним преговорима који су одавно на мртвој тачки, пошто су тешкоће изазване пандемијом ковида 19 изазвале додатне шокове за економију која већ деценијама трпи због лошег управљања и санкција које су Сјеверној Кореји уведене под руководством САД због њеног програма нуклеарног наоружања.

“САД осуђују ове акције и апелују на Сјеверну Кореју да се уздржи од додатних дестабилишућих иницијатива”, наводи се у саопштењу индопацифичке команде америчке војске које је издато након јучерашњег лансирања ракете.

Предсједник Јужне Кореје Мун ДЖае-Ин је захтијевао одржање ванредне сједнице Савјета за националну безбједност гдје је тестирање оцијенио као могуће “лансирање балистичке ракете средњег домета”, што је довело Сјеверну Кореје до границе да прекрши суспендовање тестирања нуклеарних уређаја и балистичких ракета дужег домета из 2018.

Јапански министар одбране Нобуо Киши је рекао новинарима да је јасно да је ракета оружје с највећим дометом које је Сјеверна Кореја тестирала од када је у новембру 2017. лансирала Хвасонг-15 ИЦБМ.

Ракета је лансирана након што је сјевернокорејски лидер Ким ДЖонг Ун предсједавао састанку владајуће странке 20. јануара, на којем су виши чланови партије запријетили да ће укинути мораторијум, наводећи као разлог, како су рекли, непријатељство и пријетње САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:53