Илустрација / - WIKIPEDIA
23/06/2021 u 06:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД почеле повлачење војника из Авганистана, талибани заузели 50 од 370 округа

Ти заузети окрузи окружуjу главне градове провинциjа, што сугерише да ће талибани покушати да заузму те градове након што се стране снаге потпуно повуку - рекла jе Лаjонсова на сједници Савјета безбједности Уjедињених нациjа

Специjална изасланица Уjедињених нациjа за Авганистан Дебора Лаjонс упозорила jе данас да су талибански побуњеници заузели преко 50 од 370 округа у земљи од маjа и да поjачани сукоб значи повећану несигурност за многе друге земље, блиске и далеке.

- Ти заузети окрузи окружуjу главне градове провинциjа, што сугерише да ће талибани покушати да заузму те градове након што се стране снаге потпуно повуку - рекла jе Лаjонсова на сједници Савјета безбједности Уjедињених нациjа, пренио jе Роjтерс.

Послије 20 година САД су почеле повлачење своjих преосталих 2.500 воjника у Авганистану и имаjу за циљ да потпуно напусте земљу до 11. септембра.

Око 7.000 преосталих снага, углавном из земаља НАТО заjедно са Аустралиjом, Новим Зеландом и Грузиjом такође планираjу да напусте Авганистан до 11. септембра.

- Сви главни трендови - политика, безбједност, мировни процес, економиjа, хуманитарна ванредна ситуациjа и наравно ковид - сви ови трендови су негативни или стагнираjу - рекла jе Лаjонсова 15-чланом Савјету безбједности УН.

- Могућност да клизимо ка страшним сценариjима jе непорецива - истакла jе она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:37