САД, застава / - фото: Википедија
30/10/2021 u 06:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД позвале вође воjног пуча у Судану да се уздрже од насиља

Државним ударом jе прекинута транзициjа коjа jе требало да Судан усмјери према демократиjи и изборима 2023. након што jе прије двије године свргнут с власти Омар ал-Башир

Сjедињене Америчке Државе позвале су суданске вође воjног удара да се уздрже од насиља према мирним демонстрантима уочи сутрашњих планираних протеста и рекле да ће реакциjе воjске бити тест њихових нјамера.

- Сjутра ће бити jасно какве су намјере воjске - рекао jе високи званичник Стеjт департмента коjи ниjе желио да буде именован, пренио jе Роjтерс, јавља Блиц.рс.

- Позивамо снаге безбједности да се уздрже од било каквог насиља према демонстрантима и да поштуjу право грађана на мирне протесте - додао jе он.

Он jе изjавио да jе Вашингтону лакнуло када jе видео да се свргнути судански премиjер Абдала Хамдок вратио кући, али и казао да то ниjе довољно jер jе Хамдок и даље у кућном притвору и ниjе у могућности да обавља своjе дужности.

Судански генерал Абдел Фатах ал-Бурхан распустио jе Хамдокову владу, чиме су подстакли западне земље да прекину доток стотина милиона долара коjи су неопходни тоj сјеверноафричкоj земљи.

Противници државног удара позвали су на масовне протесте сјутра. Наjмање 11 демонстраната убиjено jе у сукобима са безбједносним снагама ове седмице, а становници страхуjу од коначног обрачуна.

Државним ударом jе прекинута транзициjа коjа jе требало да Судан усмјери према демократиjи и изборима 2023. након што jе прије двије године свргнут с власти Омар ал-Башир.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:11