Илустрација / - Принтскрин
08/02/2022 u 09:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД продају Тајвану оружје за 100 милиона долара

Амбасадор Кине у САД упозорио је прошлог мјесеца да би две војне силе могле ући у војни конфликт ако Вашингтон настави да подржава независност Тајвана, подсјећа британска агенција

Сједињене Америчке Државе одобриле су продају војне опреме и услуга Тајвану у вриједности од 100 милиона долара за "одржавање и унапређење" ракетног одбрамбеног система “патриот” које користи то острво, саопштио је Пентагон.

У саопштењу америчке Агенције за безбједносну сарадњу у области одбране (ДСЦА) се наводи да је доставила потребну потврду којом се о томе обавјештава Конгрес, а након добијања одобрења од Стејт департмента за продају коју је затражила амбасада Тајвана у Вашингтону, преноси агенција Ројтерс.

Надоградња система противваздушне одбране “патриот” би “помогла да се побољша безбједност примаоца, као и у очувању политичке стабилности, војне равнотеже, економије и напретка у региону”, наводи се у саопштењу ДСЦА.

 - Предложена продаја служи националним, економским и безбједносним интересима САД тако што подржава сталне напоре примаоца да модернизује своје оружане снаге и одржи кредибилну одбрамбену способност - наводи та америчка агенција.

Министарство спољних послова Тајвана је поручило да “веома поздравља” ову одлуку, и да ће Тајван, “суочавајући се са континуираном војном експанзијом и провокативним акцијама Кине, одржати своју националну безбједност чврстом и наставити да продубљује блиско безбједносно партнерство између Тајвана и Сједињених Држава”.

Министарство одбране Тајвана је саопштило да је одлука о набавци новијих ракета “патриот” донесена током састанка са америчким званичницима из администрације предсједника Доналда Трампа у 2019. години, и да очекује да ће споразум "ступити на снагу" у року од мјесец дана.

Амбасадор Кине у САД упозорио је прошлог мјесеца да би две војне силе могле ући у војни конфликт ако Вашингтон настави да подржава независност Тајвана, подсјећа британска агенција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:22