SAD zastava / - SHUTTERSTOCK
12/06/2024 u 21:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD proširile listu sankcija, na njoj i ruska firma iz Beograda

Sjedinjene Američke Države stavile su 12. juna na listu sankcija novih 300 poslovnih subjekata, među kojima je i ruska firma sa sjedištem u Beogradu.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija SAD, na crnoj listi je i firma „BASSIRE GROUP DOO“, čije sjedište je u beogradskoj opštini Stari grad. Firma je osnovana u februaru 2023. i bavi se trgovinom na veliko računarima, računarskom opremom i softverima, prenosi RSE.

Direktor i vlasnik firme je ruski državljanin Nikolaj Levin.

U obrazloženju američkog Ministarstva finansija se navodi da je cilj sankcija da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini.

Kako je u saopštenju navela ministarka finansija Dženet Jelen, ruska ratna ekonomija je „duboko izolovana od međunarodnog finansijskog sistema“.

- Današnja odluka pogađa njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja. Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ratnom ekonomijom Rusije i eliminišući puteve za izbjegavanje, i umanjujemo sposobnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama - navela je Jelen.

Nove američke sankcije Rusiji i kompanijama u Kini

Među sankcionisanim poslovnim subjektima su kompanije iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Na udaru američkih sankcija za sada je više od 4.000 ruskih entiteta i pojedinaca, sa ciljem da „presuši“ priliv novca i oružja u Rusiju koja ima vatrenu nadmoć na ukrajinskom frontu.

Sankcije su objavljene uoči dolaska predsjednika SAD Džozefa Bajdena u Italiju na sastanak lidera G7 o pomoći Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 09:49