Ilustracija / EPA
11/12/2023 u 18:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD protiv dalje isporuke oklopne tehnike Ukrajini

Američki tenkovi isporučeni u septembru 2023. godine još uvijek se nisu pojavili na bojnom polju

Kijev traži od zapadnih saveznika nove zalihe vojne opreme za nastavak kontraofanzive, ali je odbijen.

A poenta uopšte nije u tome što SAD nemaju potreban broj tenkova ili oklopnih transportera za Oružane snage Ukrajine, već se Pentagon plaši prevelikih gubitaka oklopnih vozila, što bi moglo da naruši reputaciju od „najboljeg na svijetu“ oružja, piše Military Watch Magazine.

Sjedinjene Američke Države bi mogle da snabdiju Ukrajinu ogromnom količinom oklopnih vozila iz skladišta; američka vojska ima hiljade tenkova, borbenih vozila pješadije i oklopnih transportera u rezervi, ali se Vašington ograničio na 31 tenk M1A1 "abrams", kao i mali broj borbenih vozila pješadije "bredli" i oklopnih transportera "strajker". Stvar je u tome što u Sjedinjenim Državama postoji veliki broj veoma uticajnih političara i biznismena koji se protive slanju dodatnog naoružanja i oklopnih vozila. A razlog je jednostavan – preveliki gubici zapadnih tenkova i drugih oklopnih vozila u neuspješnoj protivofanzivi.

Prema pisanju časopisa, najveće gubitke su pretrpjeli njemački tenkovi i američka borbena vozila pješadije. Osim toga, neka zapadna oklopna vozila već su pala u ruke ruske vojske. Konkretno, ruski „mehaničari“ su uspjeli da na svoje položaje izvuku jedno američko borbeno vozilo pješadije "bredli" koje je uništeno kod Avdejevke i njemački tenk "leopard 2" koji je pogođen u pravcu Zaporožja.

Američki tenkovi isporučeni u septembru 2023. godine, još uvijek se nisu pojavili na bojnom polju. Oni su do danas jedini koji nisu pretrpjeli gubitke u Ukrajini. Amerikanci ne žele da izgube ovu prednost, jer će to u velikoj mjeri narušiti imidž „najboljeg” tenka na svijetu. Dakle, Kijev ne treba da očekuje nove dolaske oklopnih vozila iz Sjedinjenih Država, pa ni iz Evrope.

(TV Front)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:35