СЗО лого / - СЗО лого
22/01/2022 u 14:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД против предлога да СЗО буде још више независна

План је дио ширег реформског процеса подстакнутог пандемијом ковида-19, која је указала на ограничења моћи СЗО да на кризе реагује раније

Сједињене Америчке Државе, највећи донатор Свјетске здравствене организације (СЗО), противе се приједлозима да та организација буде независнија, јављају агенције преносе медији.

У приједлогу који је раније упутила радна група СЗО за одрживо финансирање, државе чланице позивају се да постепено повећавају обавезне донације до 2024. како би њихов новац чинио половину буџета организације, за разлику од садашњих 20 одсто.

План је дио ширег реформског процеса подстакнутог пандемијом ковида-19, која је указала на ограничења моћи СЗО да на кризе реагује раније.

Присталице реформи наводе да тренутно ослањање на добровољно финансирање из држава чланица и добротворних организација као што је Фондација Била (Билл) и Мелинде Гејтс (Гатес) приморава СЗО да се фокусира на приоритете које су поставили финансијери и ограничава критику чланица.

Међутим, САД се противе реформи изражавајући забринутост због способности СЗО да се суочи са будућим пријетњама, укључујући претње из Кине, рекли су агенцији Ројтерс званичници који учествују у преговорима.

САД се залажу за стварање посебног фонда, који би директно контролисали донатори, а из којег би се финансирала превенција и контрола ванредних здравствених стања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:22