/ - ILUSTRACIJA, UNSPALSH
31/03/2022 u 14:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД: Пуштају у оптицај највећу количину нафте из резерви?

Вијест о потенцијалном великом ослобађању нафте од стране САД-а стигла је уочи састанка Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њених савезника укључујући Русију

Бајденова администрација разматра пуштање у оптицај до 180 милиона барела нафте током неколико мјесеци из Стратешких резерви нафте (СПР), изјавила су четири америчка извора, док Бијела кућа покушава снизити цијене горива, преносин Klix.ba.

Тај би потез био трећи пут да су Сједињене Државе искористиле своје стратешке резерве у посљедњих шест мјесеци, и било би највеће ослобађање у скоро 50-годишњој историји СПР-а.

До сада, ови потези нису успјевали снизити цијене, јер је свјетска потражња скоро достигла нивое прије пандемије, док је понуда глобално пооштрена.

Цијене нафте су порасле откако је Русија напала Украјину крајем фебруара, а Сједињене Државе и савезници одговорили су великим санкцијама Русији, другом по величини извознику сирове нафте у свијету. Нафта Брент, свјетска референтна вриједност, скочила је на око 139 долара раније овог мјесеца, највише од 2008. године, и била је близу 110 долара по барелу у трговању у Азији у четвртак.

У јутарњој трговини у Азији, америчка нафтна референтна вриједност Wест Теxас Интермедиате била је нижа за 5,6 одсто, док је нафта Брент пала за 4,8 одсто нижа.

Вијест о потенцијалном великом ослобађању нафте од стране САД-а стигла је уочи састанка Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њених савезника укључујући Русију који се треба одржати данас.

Очекује се да ће група највећих земаља произвођача нафте, позната као ОПЕЦ+, држати свој постојећи договор о постепеном повећању производње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:20