Тестирање балистичке ракете / - РТС
24/10/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

САД: Сjевернокореjске ракетне пробе су контрапродуктивне

Недавна тестирања балистичких проjектила Сjеверне Кореjе била су “забрињаваjућа и контрапродуктивна” за напоре да се умање тензиjе, а Пjонгjанг би се требао укључити у преговоре, поручио jе специjални амерички изасланик за Сjеверну Кореjу Сунг Ким

Специjални изасланик Вашингтона Синг Ким потврдио jе да jе САД посвећен истраживању "одрживе и суштинске дипломатиjе" са Сjеверном Кореjом.

Недавна тестирања балистичких проjектила Сjеверне Кореjе била су “забрињаваjућа и контрапродуктивна” за напоре да се умање тензиjе, а Пjонгjанг би се, умjесто таквих активности, требао укључити у преговоре, поручио jе специjални амерички изасланик за Сjеверну Кореjу Сунг Ким.

Обраћаjући се новинарима након састанка с jужнокореjским колегом у Сеулу, специjални изасланик Wасхингтона потврдио jе да jе САД посвећен истраживању “одрживе и суштинске дипломатиjе” са Сjеверном Кореjом, преноси Тањуг, позиваjући се на Реутерс.

“Наш цилj остаjе потпуна денуклеаризациjа Кореjског полуотока. Због тога сматрамо да jе недавна проба севернокореjске балистичке ракете, jош jедна од неколико у протеклих шест седмица, забрињаваjућа и контрапродуктивна за постизање напретка ка траjном миру на Кореjском полуотоку“, поручио jе Ким.

Пjонгjанг jе до сада одбацивао апеле САД, оптужуjући Вашингтон и Сеул да причаjу о дипломатиjи док подижу тензиjе сопственим воjним активностима.

Пjонгjанг jе прошлог четвртка оциjенио да jе реакациjа САД на тест балистичке ракете лансиране са подморнице претjерана и поручио како jе у питању одбрамбено оружjе.

Сjеверна Кореjа jе довела у питање искреност понуда за разговоре коjе стижу из Вашингтона, упозораваjући на посљедице.

Лансирањем сjевернокореjске балистичке ракете са подморнице прекршено jе више резолуциjа Виjећа сигурности Уjедињених народа и оцjењуjе се да представлjа приjетњу и за сусjеде Сjеверне Кореjе и међународну заjедницу, поручио jе Ким.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

09. decembar 2021 15:07