Застава САД испред зграде Капитола у Вашингтону / - SHUTTERSTOCK
19/09/2021 u 13:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД траже раднике: Американцима се не жури да нађу посао

У Шарлоту, Сjеверној Kаролини, као и у многим дјеловима Сједињених Америчких Држава, власници локала не могу да нађу довољно радника

Милиони Американаца остали су без посла на почетку пандемије корона вируса и сада наилазе на велику понуду радних мјеста, али због ширења делта соја, не журе да се врате на посао.

У Шарлоту, Сjеверној Kаролини, као и у многим дјеловима Сједињених Америчких Држава, власници локала не могу да нађу довољно радника.

Огласи за посао налазе се свуда по граду, а локална стопа незапослености пала је са 14 на 5 одсто.

-Овде има посла. Наш ресторан је стално пун и добро зарађујемо, али немамо довољно радника - каже менаџер пицерије Брикс Летр Ротертолд, преноси Глас Америке.

Економиста Метју Мезгар каже за Глас Америке да је федерална новчана помоћ већа од плате коју су неки радници зарађивали прије пандемије.

- И са том високом компензацијом, људи нису вољни да се врате на посао и зарађују мање од помоћи - рекао је Мезгар.

Док други, са друге стране, кажу да не желе да се врате на посао због блиског контакта који би имали са људима, у моменту када од корона вируса у САД дневно умире више од 1.500 људи.

Велика препрека повратку на посао је и то што многи не могу да приуште да им неко чува ђецу, а то је ескалирало када су због вируса затворене школе, а што би ђелимично могло да буде ријешено када се школе поново отворе, али то није случај са вртићима који немају довољно особља.

Kако би подстакла људе да се врате на посао, Бајденова администрација најављује субвенције за бригу о ђеци које су предвиђене законом о инфраструктури и социјалној помоћи вриједном 3,5 трилиона долара.

На недавно одржаном сајму запошљавања у Вирџинији, многи су се распитивали за веће плате, али и за здравствено и пензионо осигурање.

Предсједник синдиката запослених на аеродрому у Шарлогу, Вилијам Волц, каже да је радницима потребно да се повећају плате на најмање 17 долара на сат, са садашњег минималца од 7,25 долара.

Kако се наводи, многи послодавци су и повећали сатнице, док економисти кажу да ће, осим повећања плата, кључна бити и креативност послодаваца, као и да ће морати да модификују нека радна места како би пронашли довољно радне снаге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:38