Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
13/03/2023 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Trogodišnjakinja slučajno ranila sestru

Kako podsjeća Si-En-En (CNN), pucnjava u Hjustonu je samo najnoviji slučaj kada je dijete koristilo neobezbjeđeno vatreno oružje i izazvalo tragediju

Trogodišnja djevojčica smrtno je ranila četvorogodišnju sestru u slučajnom incidentu koji se dogodio u Teksasu, rekao je šerif okruga Haris Ed Gonzales.

- Trogodišnjakinja je navodni strijelac. Najvjerovatnije je do incidenta došlo bez namjere, rekao je Gonzales.

Nazvavši incident "tragičnim", ali "veoma spriječivim", šerif je naveo da se grupa porodice i prijatelja - pet odraslih i dvoje djece - družila u stanu u Hjustonu u nedjelju.

U jednom trenutku, djeca su bila bez nadzora u spavaćoj sobi jer je svaki roditelj mislio da ih drugi posmatra, dodao je on.

Trogodišnja devojčica se dočepala napunjenog poluautomatskog pištolja, rekao je Gonzales. Porodica je čula pucnjavu i utrčala u sobu, gde je na podu zatekla četvorogodišnju devojčicu bez znakova života.

„To izgleda kao još jedna tragična priča o djetetu koje je dobilo pristup vatrenom oružju i povrijedilo drugo dijete“, rekao je Gonzales.

Kako podsjeća Si-En-En (CNN), pucnjava u Hjustonu je samo najnoviji slučaj kada je dijete koristilo neobezbjeđeno vatreno oružje i izazvalo tragediju.

Nedavno je šestogodišnji dječak upucao svog učitelja u osnovnoj školi u Njuport Njuzu u Virdžiniji.

Između 2015. i 2020. godine došlo je do najmanje 2.070 nenamjernih pucnjava od strane djece mlađe od 18 godina, što je rezultiralo sa 765 smrtnih slučajeva i 1.366 povrijeđenih, prema podacima koje je prikupio Everytown Researć & Policy, istraživačka grupa koja se zalaže za kontrolu oružja i protiv oružanog nasilja.

Oko 39 odsto slučajeva odnosilo se na strelce od devet godina ili mlađe, saopštila je neprofitna organizacija.

Povrede izazvane vatrenim oružjem nedavno su nadmašile nesreće motornih vozila i postale vodeći uzrok smrti među ljudima od jedne do 19 godina u SAD, prema analizi objavljenoj 2022. u The New England Journal of Medicine.

- Ni u jednoj drugoj velikoj ili bogatoj zemlji smrtni slučajevi od vatrenog oružja nisu među prva četiri uzroka smrtnosti, a kamoli uzrok smrti broj jedan među djecom, objavljeno je prošle godine u studiji Kaiser Family Foundation.

Američka akademija za pedijatriju preporučuje vlasnicima oružja da oružje drže zaključano i ispražnjeno, sa municijom zaključanom u posebnom sefu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
DJECASADINCIDENT
16. april 2024 09:24