/ - Фото: Скриншот
21/02/2022 u 10:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД тврди да Руси праве „спискове за одстрел“: У плану циљана убиства, отмице

У писму без података наводи се да недавне информације сугеришу на то да се планирају „циљана убиства, отмице, неправедна притварања и мучења

Руске снаге праве спискове на којима се налазе Украјинци који ће бити убијени или послати у логоре у случају инвазије, наводи се у писму које су званичници Сједињених Држава послао шефици УН-а за људска права Мишел Бачелет, преноси Nova S.

У писму без података наводи се да недавне информације сугеришу на то да се планирају „циљана убиства, отмице, неправедна притварања и мучења“.

У поруци америчке амбасадорке при УН-у Шебе Крокер упозорава да би руска инвазија на Украјину довела до „катастрофалних кршења људских права“.

-Конкретно, имамо проверене информације које указују на то да руске снаге праве спискове Украјинаца који ће бити убијени или послати у логоре након војне окупације- наводи се у писму, додајући да Бајденова администрација такође има информације које указују да ће руске снаге вјероватно користити „смртоносне мјере” да би се смирили мирни протести или друге „мирне вјежбе уоченог отпора цивилног становништва”.

Крокер у писму додаје и да је писала поверенику УН-а за људска права, преноси Vašingnton post.

У писму се наводи да ће на мети највероватније бити руски и бјелоруски дисиденти у егзилу у Украјини, новинари и антикорупцијски активисти, али и цивили. Писмо се појавило након што су Џозеф Бајден и Владимир Путин у начелу пристали на самит чији је циљ деескалација украјинске кризе.

Појавили су се и нови детаљи о америчким санкцијама, а Ројтерс извјештава да САД намеравају да забране америчким финанцијским институцијама трансакције за велике руске банке у случају инвазије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:57