Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/05/2023 u 23:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: U Bjelorusiji više od 1.500 političkih zatvorenika

Ovi muškarci i žene su uhapšeni i zatvoreni zbog ostvarivanja svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda u potrazi za bjeloruskom demokratijom, zbog protesta zbog lažnih izbora ili zbog protivljenja ratu Rusije protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju Stejt departmenta

Sjedinjene Američke Države osudile su režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog više od 1.500 političkih zatvorenika u toj državi.

Stejt department je saopštio ovo uoči Dana solidarnosti sa bjeloruskim političkim zatvorenicima.

- Ovi muškarci i žene su uhapšeni i zatvoreni zbog ostvarivanja svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda u potrazi za bjeloruskom demokratijom, zbog protesta zbog lažnih izbora ili zbog protivljenja ratu Rusije protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

U zatvoru je i novinar Bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa Ihar Losik, koji je vraćen u samicu, nakon izvještaja da je pokušao da izvrši samoubistvo. On se nalazi u zatvoru od ljeta 2020. godine i posljednjih sedmica nije bilo konkretnih informacija o njemu.

Izvor upoznat sa okolnostima njegovog zatočeništva u gradu Navapolacku na sjeveroistoku Belorusije obavijestio je 5. aprila Bjeloruski servis RSE/RL da je novinar ponovo u samici. RSE/RL ne otkriva identitet izvora zbog brige za njihovu sigurnost. Od zatvorskih službenika nije bilo moguće utvrditi razloge zbog kojih je Losik stavljen u samicu.

Mnoga od suđenja, kažu iz Stejt departmenta, održana su iza zatvorenih vrata, zaštićeni od javnog nadzora ili odgovornosti, bez kontakta sa porodicama i pravnim zastupnicima već mjesecima.

Iz Stejt departmenta dodaju kako, nažalost, imena većine političkih zatvorenika nisu dobro poznata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:36