Unspalsh, ilustracija
13/10/2021 u 09:43 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД у новембру отварају и копнене границе за вакцинисане

Тачан датум почетком новембра, када ће ограничења бити укинута, биће објављен врло брзо, рекао је један од званичника

САД ће почетком новембра укинути ограничења на својим копненим границама са Канадом и Мексиком за потпуно вакцинисане стране држављане, чиме ће се окончати ограничења за неприоритетна путовања уведена марта 2020. године због ковид-19 пандемије, потврдила су Ројтерсу два америчка званичника, преноси Blic.rs.

Правила, која ће данас званично најавити амерички секретар за унутрашњу безбједност Алехандро Мајоркас, односе се на копнене границе и трајектне прелазе, а она су слична захтјевима објављеним прошлог мјесеца за међународне авио путнике, саопштили су званичници који нису жељели да им се открије идентитет.

Тачан датум почетком новембра, када ће ограничења бити укинута, биће објављен врло брзо, рекао је један од званичника.

Канада је 9. августа почела да допушта потпуно вакцинисаним америчким посјетиоцима путовања која нису приоритетна.

Званичници из администрације предсједника Џозефа Бајдена нагласили су да Бијела кућа неће укинути наредбу коју је доњета у мандату бившег предсједника Доналда Трампа, која је у суштини онемогућила приступ азилу стотинама хиљада миграната који покушавају да уђу из Мексика.

Страни посјетиоци који прелазе у САД копненим или трајектним путем мораће да буду вакцинисани, али неће нужно морати да покажу доказ о вакцинацији, осим ако их царинска служба и гранична патрола не упуте на секундарне инспекције.

Насупрот томе, сви путници који нису из САД морају да докажу вакцинацију прије укрцавања на авио лет и покажу доказ о недавном негативном тесту на ковид-19, док страни посјетиоци који прелазе копнену границу неће морати да покажу доказ о недавном негативном тесту корона вирус.

Амерички заступници у Конгресу притискају Белу кућу да укине ограничења којима су забрањена неприоритетна путовања Канађанима преко сјеверне америчке границе од марта 2020. године, а многе пограничне заједнице тешко су погођене оваквим затварањем, док и Мексико такође тражи од Бајденове администрације да ублажи ограничења.

У петак је амерички Центар за контролу и превенцију болести саопштио да ће САД код међународних путника прихвати примену вакцина против ковид-19 које су одобрили амерички регулатори или Светска здравствена организација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:05