Ilustracija turska i ruska zastava / - FOTO: RIA NOVOSTI
04/02/2023 u 12:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD upozorile Tursku na izvoz proizvoda koje Rusija može koristiti za ratne svrhe

Zapadne zemlje primjenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon napada Moskve na Ukrajinu koji je počeo prije skoro godinu dana

SAD su upozorile Tursku proteklih dana na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koje Moskva može koristiti za ratovanje u Ukrajini, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Brajan Nelson, visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posjetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na vecu saradnju u ometanju protoka takve robe, prenose agencije.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je zvaničnik, zahtjevajuci da ne bude imenovan.

- Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom, rekao je zvaničnik.

On je kazao da je pitanje kakav će biti odgovor Turske.

Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji u principu, ali kaže da neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

Zapadne zemlje primjenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon napada Moskve na Ukrajinu koji je počeo prije skoro godinu dana.

Ipak, kanali snabdjevanja su ostali otvoreni iz Hongkonga, Turske i drugih trgovinskih centara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 17:18