/ brano mićunović
16/11/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD uvele sankcije Mićunoviću i Davidoviću

Stejt dipartment je danas označio dvije osobe i 12 subjekata sa Zapadnog Balkana zbog povezanosti sa zlonamjernim uticajem Rusije u regionu i korupcijom koja ga omogućava

Nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović od danas je pod sankcijama američkog Ministarstva finansija. Pod sankcijama je i Miodrag Daka Davdović.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija je na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti, dodala deset osoba i kompanije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a među njima su Davidović i Mićunović.

- Stejt dipartment je danas označio dvije osobe i 12 subjekata sa Zapadnog Balkana zbog povezanosti sa zlonamjernim uticajem Rusije u regionu i korupcijom koja ga omogućava. Stejt dipartment označava Mišu Vacića, srpskog političara, zbog učešća na nelegitimnom referendumu o aneksiji koji je organizovao Kremlj na teritoriji Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. Stejt dipartment označava i Nenada Popovića, bivšeg službenika Vlade Srbije, i njegove povezane kompanije. Popović održava bliske veze s Kremljem i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za lično bogaćenje. Istovremeno, Ministarstvo finansija uvodi sankcije za osam pojedinaca i šest subjekata u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski uticaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja. Ti pojedinci i subjekti takođe ometaju ključne reforme i napredak prema pristupanju EU. Ovim odlukama američka Vlada ima za cilj da promijeni ponašanje označenih pojedinaca i subjekata i da se suprotstavi lokalnoj korupciji, organizovanom kriminalu, nezakonitim poslovima i trgovini uticajem koji povećavaju zlonamjerni uticaj Rusije- navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

image
daka davidović

Kako je saopšteno, Mićinović je kao vodeća ličnost u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori decenijama, još iz perioda bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je, kao navode, po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrio nezavisnost crnogorskih demokratskih institucija.

Kako navode, u odluci, Mićunović se određuje po E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na Zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim zvaničnikom vlade na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje.

image
FOTO SKRINšOT

- Miodrag “Daka” Davidović je decenijama prao novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i stvarajući svoj zločinački poduhvat šverca cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući njene napore da utiče na izborne rezultate. On je takođe bio umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije Dragija Raškovskog, visokog saradnika bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva. Raškovski je navodno primio mito od Davidovića da bi imao sastanak sa premijerom Zaevom kako bi unapredio Davidovićeve poslovne interese. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) BiH- navedeno je odlukom.

Davidović se određuje po E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na Zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim zvaničnikom vlade na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje.

- Pored toga, Davidović je određen za odgovornost ili saučesnik, ili direktno ili indirektno angažovan u akcijama ili politikama koje ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo koje oblasti ili države na Zapadnom Balkanu- navedeno je odlukom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:52