СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ / - ФОТО: ТВИТЕР
05/01/2022 u 20:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД увеле санкције Милану Тегелтији и Мирсаду Кукићу

Сарајевски портал Кликс објавио је да би САД могле да уведу санкције за више од 50 особа из БиХ

Амерички Стејт департмент увео је санкције бившем предсједнику Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милану Тегелтији и предсједнику Покрета демократске акције Мирсаду Кукићу, због чега им је забрањен улазак у САД.

Тегелтија и Кукић, који је посланик у Парламентарној скупштини БиХ, стављени су на „црну листу“ због „укључености у значајне коруптивне активности“, наводи се у саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

- Стављањем на листу, Тегелтији и Кукићу се онемогућава улазак у САД. Својим дјеловањем су подривали владавину закона и повјерење јавности у демократске институције власти и јавне процесе, као и мир и просперитет за грађане Босне и Херцеговине -  наводи се, преноси Н1.

Додаје се да је Тегелтија, користећи службени положај предсједника ВСТС, "учествовао у коруптивним радњама које су укључивале коришћење политичког утицаја и службеног положаја за остваривање личне користи".

- Конкретно, постоје веродостојне информације да је Тегелтија искористио свој положај да би остварио корист у замену за мешање у судски процес и манипулисање именовањима на правосудне функције, те запошљавањем на друге јавне позиције - пише у саопштењу Стејт департмента.

На "црну листу" САД стављена је и Тегелтијина супруга Тијана Тегелтија.

За Мирсада Кукића се наводи да је "учествовао у коруптивним радњама ради остваривања личне користи, користећи службени положај директора јавног предузећа Рудник Бановићи и политички утицај посланика у Парламентарној скупштини".

Такође данас, америчко Министарство финансија саопштило је да је увело санкције српском члану Предсједништва Босне и Херцеговине Милораду Додику као одговор на његове коруптивне активности и континуиране пријетње стабилности и територијалном интегритету БиХ.

Канцеларија Министарства финансија САД за контролу стране имовине (ОФАЦ) санкције је увела и Алтернативној телевизији из Бањалуке, за коју се наводи да је "под контролом" Додика.

Сарајевски портал Кликс објавио је да би САД могле да уведу санкције за више од 50 особа из БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:06