Vašington DC / - SHUTTERSTOCK
05/06/2023 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD uvele sankcije pojedincima povezanim sa ruskom obavještajnom službom zbog Moldavije

Moldavska policija je uprije dva mjeseca saopštila da je raskrinkala zavjeru grupe pojedinaca koje potpomaže Rusija

Sankcije su uvedene, saopštio je Vašington zbog njihove uloge u navodnom pomaganju Kremlju da destabilizuje demokratski izabranu vladu Moldavije organizovanjem protesta u glavnom gradu te zemlje.

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC) imenovala je sedam članova grupe povezane sa sankcionisanim moldavskim oligarhom i šefom moldavske proruske stranke Šor Ilanom Šorom, koji je trenutno u Izraelu, u egzilu, prenosi RTCG.

Stranka Šor podržava grupaciju koja sebe naziva Pokret za narod, koja je ranije ove godine organizovala antivladine demonstracije u Kišinjevu. Demonstranti su zahtijevali da prozapadna vlada zemlje na čelu sa premijerkom Majom Sandu u potpunosti subvencioniše račune građana za struju i grijanje preko zime i da "ne uvlači zemlju u rat".

– Grupa pojedinaca kojim su uvedene sankcije deo su velike globalne informativne operacije povezane sa Ruskom Federacijom koja cilja Ukrajinu, zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, uključujući Moldaviju, balkanske zemlje, Evropsku uniju (EU), Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države – navodi se u saopštenju kojim su objavljene sankcije.

"Ovi akteri su provocirali, obučavali i nadgledali grupe u demokratskim zemljama koje sprovode antivladine proteste, mitinge, marševe i demonstracije. Ovi operativci zlonamernog uticaja analiziraju zemlje ranjive na eksploataciju i podstiču strahove koji potkopavaju vjeru u demokratske principe u ciljanim zemljama", piše u objavi američke administracije.

Nekoliko osoba kojim su uvedene sankcije državaju veze sa ruskim obavještajnim službama u vezi sa pitanjima kao što su planiranje, osoblje i budžetiranje aktivnosti grupe.

Moldavska policija je uprije dva mjeseca saopštila da je raskrinkala zavjeru grupe pojedinaca koje potpomaže Rusija, a koji su bili obučavani da izazovu masovne nerede tokom demonstracija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2023 00:08