/ - UNSPLASH, SAD ZASTAVA
15/03/2023 u 18:01 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD uvele sankcije zbog pokušaja RS da uzurpira imovinu BiH

Sankcije su takođe uvedene Osmanu Mehmedagiću, bivšem direktoru Obvještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), kao i Edinu Gačaninu, jednom od najvećih trgovaca drogom

Američki Stejt department je na crnu listu stavio Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) zbog ometanja ili prijetnje implementaciji Dejtonskog sporazuma, prenosi N1.

Sankcije su takođe uvedene Osmanu Mehmedagiću, bivšem direktoru Obvještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), kao i Edinu Gačaninu, jednom od najvećih trgovaca drogom.

Iz Ministarstva finansija SAD su pojasnili da je Stanković u svojstvu vršioca dužnosti direktora, potom i u svojstvu direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) bio na čelu agencije odgovorne za Zakon o nepokretnoj imovini iz aprila 2022. kojim je direktno osporen ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše N1 u Bosni i Hercegovini.

- Zakonom o imovini RS nastoji se uzurpirati nadležnost države BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS, što je protivno odlukama Ustavnog suda BiH, Ustavu BiH i zabrani raspolaganjem državnom imovinom iz 2005. koju je nametnuo Visoki predstavnik - saopštavaju iz Stejt departmenta.

Kako se navodi, u javnim izjavama o Zakonu o nepokretnoj imovini koje su identične izjavama predsjednika RS Milorada Dodika koji je pod sankcijama SAD i izjavama drugih lidera RS, Stanković je tvrdio da država nema ovlašćenja nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS.

Na dan 22. septembra 2002, Ustavni sud BiH zaključio je da je Zakon o nepokretnoj imovini, kao i svi prethodni, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je sastavni dio Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, pojasnili su iz Stejt departmenta.

Za Edina Gačanina su naveli da je jedan od najvećih  trgovaca drogom.

- Rođen je u Sarajevu i vođa je kartela koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija - istakli su.

OFAC je stavio Gačanina na crnu listu zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Sankcije protiv Gačanina, kako se navodi, usko su koordinirane sa Upravom za borbu protiv droga SAD, Evropskom agencijom za saradnju u provedbi zakona (EUROPOL) i vladama Nizozemske, Francuske i Belgije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SADSANKCIJE RSBIH
02. jun 2023 04:29