/ - ILUSTRACIJA, UNSPALSH
23/11/2021 u 16:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД узима 50 милиона барела нафте из стратешких резерви

Мјеру чини комбинација позајмљивања и продаје нафте из резерви, а планирано је да буде усклађена са активирањем стратешких резерви у Кини, Индији, Јужној Кореји, Јапану и Великој Британији, наводи се у саопштењу

Бијела кућа је саопштила да ће искористити 50 милиона барела нафте из америчких стратешких резерви да би допринијела смањењу цијена овог енергента, јавља Radio Slobodna Evropa.

Мјеру чини комбинација позајмљивања и продаје нафте из резерви, а планирано је да буде усклађена са активирањем стратешких резерви у Кини, Индији, Јужној Кореји, Јапану и Великој Британији, наводи се у саопштењу.

Администрација америчког предсједника Джоа Бајдена затражила је раније од највећих купаца нафте у свијету да размотре употребу својих залиха да би се обориле глобалне цијене овог енергента.

Потез САД-а је одраз фрустрације понашањем Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и савезника ове организације, попут Русије, који су одбили захтјеве Вашингтона да убрзају производњу нафте у вријеме када се свјетска економија опоравља од пандемије ЦОВИД-а 19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 21:16