Džo Bajden / - EPA
15/03/2023 u 08:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD, VB i Australija potpisale AUKUS pakt: Sporazum „težak“ 300 milijardi eura

Od 2027. godine Velika Britanija i SAD planiraju da rotiraju svoje podmornice na nuklearni pogon kroz HMAS Stirling blizu lučkog australijskog grada Perta, što će biti dio napora da se pojača obuka vojnika ove zemlje.

Tri moćne sile, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija potpisale su AUKUS pakt - sporazum koji predviđa stvaranje nove flote podmornica na nuklearni pogon, čiji je cilj sprečavanje širenja uticaja Kine u indo-pacifičkom regionu. Ovaj papreno skup plan izazvao je oštru reakciju Pekinga, a mnogi stručnjaci upozoravaju da je ovako postupanje direktan "šamar" za kineskog predsjednika Si Đinpinga, i da bi moglo da dovede do takmičenja u naoružavanju dvije strane i na kraju izazove fatalnu eskalaciju.

Naime, kontroverzni trojni sporazum predstavila plan za kupovinu flote od do osam podmornica na nuklearni pogon, za koje se predviđa da će od sada do sredine 2050-ih koštati do 368 milijardi dolara, piše Gardijan, prenosi Nova.rs.

Kako je precizirano, Australija će potrošiti devet milijardi dolara u naredne četiri godine.

Sporazum predviđa i da se od ove godine australijsko vojno i civilno osoblje uključi u mornaricu SAD i Velike Britanije, uključujući i podmorničke industrijske baze obje zemlje.

Inače, od 2027. godine Velika Britanija i SAD planiraju da rotiraju svoje podmornice na nuklearni pogon kroz HMAS Stirling blizu lučkog australijskog grada Perta, što će biti dio napora da se pojača obuka vojnika ove zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:13