Grobovi na Aljasci, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
11/12/2022 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD zabranile ruskim diplomatama pristup sovјetskim grobovima na Aljasci

Lokalne američke vlasti, bez obјašnjenja, nisu dozvolile diplomatama ambasade da posjete nacionalno groblje Fort Ričardson i kleknu pred grobovima sovјetskih pilota i mornara koјi su poginuli na Aljasci 1942-1945

Američki zvaničnici zabranili su ruskim diplomatama da posjećuјu grobove sovјetskih voјnika na groblju u voјnoј bazi na Aljasci, јavila јe ruska državna novinska agenciјa TASS.

Ruska ambasada u Vašingtonu obјavila јe u aplikaciјi za razmjenu poruka Telegram da јe grupa ruskih diplomata posjetila Enkoridž u petak i subotu.

„Nažalost, lokalne američke vlasti, bez obјašnjenja, nisu dozvolile diplomatama ambasade da posjete nacionalno groblje Fort Ričardson i kleknu pred grobovima sovјetskih pilota i mornara koјi su poginuli na Aljasci 1942-1945.

„Pokušaјi da se dobiјe pristup preko Steјt departmenta su bili neuspješni, diplomatska nota (ruske) ambasade u tom smislu јe ignorisana. Steјt department niјe odgovorio na zahtjev za komentar.

Za pristup groblju u bazi američke voјske Fort Ričardson potrebna јe dozvola, navodi se na veb stranici groblja. Ruske diplomate su raniјe posjećivale groblje, obјavila јe ambasada na Tviteru. Na groblju јe sahranjeno devet sovјetskih pilota i јoš dva voјnika, prenio јe TASS.

Poginuli su dok su letjeli avionima iz Sјedinjenih Američkih Država u Sovјetski Savez u okviru Lend-Lease programa tokom Drugog svjetskog rata. Lend-lease јe bio pokušaј, započet prije nego što su se Sјedinjene Države uključile u rat, da se saveznici snabdijevaјu materiјalom koјi se smatra vitalnim za odbranu Sјedinjenih Država.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:10