Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
25/03/2024 u 23:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Žalosno što je izraelska delegacija odlučila da ne dođe na zakazane razgovore, nema promjene u našoj politici

U američkoj politici nema promjene, saopšteno je iz Bijele kuće nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao slanje delegacije u Vašington.

Tu odluku Netanjahu je donio jer Sjedinjene Američke Države (SAD) nijesu stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Naš glas ne znači, i ponavljam, to ne predstavlja promjenu u našoj politici. Ništa se nije promijenilo u našoj politici. Ništa, rekao je i portparol Bijele kuće Džon Kirbi novinarima.

Američki Stejt Dipartment saopštio je danas da je iznenađujuće i žalosno to što je izraelska delegacija odlučila da ne dođe na zakazane razgovore ove sedmice.

Portparol Stejt Dipartmenta Matju Miler rekao je da bi potpuna invazija na Rafah, posljednje utočište za otprilike polovinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze nakon dolaska mnogih ljudi raseljenih zbog borbi na drugim mjestima, bila greška i da bi oslabila sigurnost Izraela.

- U svjetlu promjene američkog stava, premijer Netanjahu odlučio je da delegacija neće otići, saopšteno je iz njegovog kabinta neposredno nakon glasanja u Savjeta bezbjednosti UN-u.

Netanjahu je, prema saopštenju iz njegovog kabineta, rekao da je neuspjeh Vašingtona da stavi veto na predlog "čisto povlačenje" prethodne američke pozicije i da "šteti ratnim naporima protiv Hamasa u Gazi, kao i naporima da se oslobodi više od 130 talaca".

Delegacija na visokom nivou trebalo je da otputuje u Vašington kako bi razgovarala o planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Rafah na jugu Gaze.

Savjet bezbjednosti UN-a zatražio je danas hitan prekid vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas, i momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca nakon što su se SAD uzdržale od glasanja.

Preostalih 14 članova Savjeta glasalo je za odluku koju je predložilo deset izabranih članova tijela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:44