Saglasni ali bez dogovora - samit 20 zemalja koje emituju 80 odsto zagađivača planete / - ZEEBUSINEES
28/07/2023 u 18:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saglasnost G20 oko većine klimatskih pitanja, ali bez zajedničkog saopštenja

Ministri zemalja grupe 20 najrazvijenijih industrijskih zemalja – čije članice emituju 80 odsto planetarnih gasova staklene bašte – nisu uspjeli da se usaglase oko četiri od 68 tačaka razgovora

Završni sastanak ministara zemalja G20 zaduženih za klimu i ekologiju pokazao je slaganje učesnika po većini pitanja, ali se danas završio bez sporazuma ili zajedničkog saopštenja, uprkos pozivima vodećih figura iz celog svijeta da ujedinjeno krenu u borbu sa klimatskim promjenama - u trenucima kada temperature vazduha i mora širom planete obaraju rekorde.

Ministri zemalja grupe 20 najrazvijenijih industrijskih zemalja – čije članice emituju 80 odsto planetarnih gasova staklene bašte – nisu uspjeli da se usaglase oko četiri od 68 tačaka razgovora. Njihov sastanak je održan u gradu Čenai u Indiji.

Dokumenta sa skupa pokazuju da se zemlje nisu složile oko načina da se smanje emisije gasova staklene bašte, a konkretno oko cilja da se vrhunac emitovanja dostigne 2025. godine, oko prelaska na čistu energiju i oko takse na ugljenik.

- Nismo mogli da dođemo do konsenzusa, ali smo se sporazumeli oko mnogo toga - rekao je novinarima ministar Kanade za klimatska pitanja Stiven Gilbo.

Odluke ministara biće prosleđene nacionalnim liderima zemalja G20 uoči samita te grupe u Nju Delhiju, zakazanog za semptembar ove godine. To će biti posljednja šansa G20 da u 2023. godini izađe sa zajedničkim saopštenjem o klimi.

Predsjednik predstojećih klimatskih pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija Sultan al-Džaber i šef UN za klimatska pitanja Sajmon Štil juče su boravili u Čenaiju kako bi ubijedili učesnike da objave ambiciozno saopštenje kako bi se obezbijedilo da globalno zagrjevanje ne pređe dogovoreni limit od 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

U ovom trenutku, zagrjevanje je dostiglo 1,2 stepena Celzijusovih, što se osjeća širom sijeta, a na klimatske promjene i globalno zagrjevanje naročito je osjetljiv domaćin sastanka, Indija. Prošle nedjelje, 27 ljudi je poginulo usljed aktiviranja klizišta pod uticajem teških monsunskih kiša, a prethodno je toplotni talas ubio više od 100 ljudi.

Otkako je Indija u decembru 2022. godine preuzela predsjedavanje u G20, nijedan sastanak koji se tiče energetike, klimatskih promena, finansija, spoljne politike i drugih spoljnopolitičkih pitanja nije se završio zajedničkim saopštenjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:40