/ - GORBAčOV FOTO: EPA
03/09/2022 u 13:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sahrana Gorbačova bez državnih počasti i bez Putina, stigao Orban

Putin je odao poštu u četvrtak, kada je posjetio bolnicu u kojoj je Gorbačov umro, gdje je položio venac

Moskovljani su danas čekali u redovima da odaju posljednju poštu bivšem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu, prenose Novosti.

Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, biće sahranjen bez državnih počasti, a sahrani neće prisustvovati ni predsjednik Vladimir Putin.

Vlasti su ipak organizovale javni oproštaj, pa građani mogu da obiđu njegov kovčeg koji je izložen u sali u Doma saveza, nedaleko od Kremlja, gdje je prethodnim sovjetskim liderima odavana poslednja pošta.

Kovčeg je prekriven ruskom zastavom, postavljen je u centru dvorane, u pozadini ide tiha, melanholična muzika iz filma "Šindlerova lista".

Putin je odao poštu u četvrtak, kada je posjetio bolnicu u kojoj je Gorbačov umro, gdje je položio venac.

Brojni zapadni zvaničnici, koji bi u uobičajenim okolnostima došli u Moskvu, danas će biti odsutni zbog sankcija i pogoršanih odnosa između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Jedan od rijetkih evropskih lidera koji će biti na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban, koji je doputovao u Moskvu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da Putin ne planira da se susretne sa Orbanom tokom posjete Moskvi.

Nakon komemoracije Gorbačov će biti sahranjen, poput bivšeg lidera Borisa Jeljcina, na moskovskom Novodevičjem groblju, pored svoje supruge Raise, koja je preminula pre 23 godine.

Američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven i njemački izaslanik u Rusiji Andreas fon Gejer stigli su na komemoraciju Gorbačova, a tamo je bio i japanski ambasador Tojohisa Kozuki, kao i britanska ambasadorka Debora Bronert.

Od visokih ruskih zvaničnika, na komemoraciji se pojavio i zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:17