KRALJICA ELIZABETA-KOVĆEG FOTO: SKRINŠOT - THE ROYAL FAMILY CHANNEL YOUTUBE/ / - KRALJICA ELIZABETA-KOVĆEG FOTO: SKRINŠOT - THE ROYAL FAMILY CHANNEL YOUTUBE/
18/05/2023 u 19:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sahrana kraljice Elizabete II koštala više od 160 miliona funt

Kovčeg, koji je bio izložen u Vestminster Holu, obišlo je oko 250.000 ljudi, kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici

Britanska vlada je potrošila 161,7 miliona funti (204 miliona američkih dolara) na državnu sahranu kraljice Elizabete II, objavilo je u četvrtak Ministarstvo finansija, prenosi N1.rs.

Nakon što je kraljica Elizabeta umrla 8. septembra u 96. godini, u zemlji je proglašena desetodnevna žalost, koja se završila sahranom 19. septembra.

Kovčeg, koji je bio izložen u Vestminster Holu, obišlo je oko 250.000 ljudi, kako bi odali počast najdugovječnijoj kraljici.

-Prioritet vlade je bio da događaji vezani uz sahranu prođu glatko i nesmetano i sa primjerenom dozom dostojanstva, kao i da istovremeno bezbjednost građana bude zagarantovana u svakom trenutku- napisao je u pismu parlamentu ministar finansija Džon Glen.

Na Ministarstvo unutrašnjih poslova, zaduženo za održavanje reda i nacionalnu sigurnost, otišao je najveći dio novca – 73,7 miliona funti.

Gradska policija Londona je na ulicama rasporedila najveći broj policajaca ikada, ističući da je to bila njihova najveća bezbjednosna operacija u istoriji.

Na sahrani su se okupili mnogobrojni svjetski lideri i monarsi. Policijsko obezbeđenje je bilo veće nego na Olimpijskim igrama 2012. i na proslavi kraljičinog platinastog jubileja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:54