/ - FOTO: UNSPLASH
28/01/2022 u 15:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саливан: Русија каже да жели мир, али има "пиштољ на столу", то је пријетња

Током онлине брифинга из Москве, Саливан је описао гомилање десетина хиљада руских трупа као "екстравагантно" и додао да не може бити описано као обична војна вјежба или вјежбе

Русија каже да не жели рат, али је ставила "пиштољ на сто"током преговора са САД тако што је гомила трупе на граници с Украјином, рекао је амбасадор САД у Москви Џон Саливан, преноси Avaz.ba.

Током онлине брифинга из Москве, Саливан је описао гомилање десетина хиљада руских трупа као "екстравагантно" и додао да не може бити описано као обична војна вјежба или вјежбе, пише Реутерс.

- То је једнако томе да ли ви и ја имамо дискусија или преговарамо. Ако ставим пиштољ на сто и кажем да долазим у миру, то је пријетња. И то је оно што сада видимо - казао је Саливан новинарима те је додао: "Надамо се да ће руска влада остати при својој ријечи, да не планира и да неће планирати напад на Украјину. Али чињенице сугерирају да има способност то да учини":

Министар вањских послова Русије Сергеј Лавров раније данас је рекао да Москва не тражи рат.

Саливан је рекао да Вашингтон сада чека одговор Русије на писани документ САД и НАТО скицу дипломатског пута из украјинске кризе и да позива Русију да повуће своје трупе које су у близини границе Украјине.

Казао је и то да ти документи садрже начине како изаћи из кризе са приједлогом за већом транспарентношћу везано за војне вјежбе у Европи као и украјинско наоружавање.

- Размотрили смо могућност реципрочних мјера транспарентности с руском владом, укључујући и офанзивне системе наоружања у Украјини, као и мјере за повећање повјерења у вези са војним вјежбама и маневрима у Европи - рекао је Саливан.

Истакао је да се нада да би потом могли услиједити телефонски разговори или физички састанак између америчких и руских дипломата, поновивши да је дипломатија једини пут напријед.

Саливан је такође рекао да ће економске санкције Русији након инвазије на Украјину бити само један дио одговора Запада.

- Остале мјере укључивале би контролу извоза и већу одбрану савезника у Европи, а Сједињене Државе би такође спријечиле рад гасовода Сјеверни ток 2 од Русије до Нјемачке - рекао је Саливан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:53