/ - илустрација, пекселс
19/05/2021 u 17:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саљију Бериши забрањен улаз у САД

Бериша, први некомунистички предсједник земље, на дужности од 1992. до 1997. и премијер од 2005. до 2013, доминирао је албанском политичком сценом више од двије деценије

САД су данас осумњичиле бившег албанског премијера Саљија Беришу за велику корупцију, и забраниле њему и члановима његове породице улазак на америчку територију.

Шеф америчке дипломатије Ентони Блинкен је оцијенио да је Бериша крив за "проневјеру јавних средстава" и "мијешање у јавне послове" ради "богаћења својих политичких савезника и чланова своје породице".

-Нјегова реторика показује да је спреман да штити себе, чланове своје породице и своје политичке савезнике на уштрб независне истраге и напора у борби против корупције- рекао је Блинкен у саопштењу.

Захтјеви за визу које буду поднијели Саљи Бериша, његова супруга или његово двоје дјеце ће бити одбијени, рекао је државни секретар САД на основу закона којим се кажњавају страни званичници осумњичени за корупцију или кршење људских права.

Блинкен је поновио да је потребно да "демократске институције Албаније буду транспарентне".

Бериша, први некомунистички предсједник земље, на дужности од 1992. до 1997. и премијер од 2005. до 2013, доминирао је албанском политичком сценом више од двије деценије.

Нјегове присталице га сматрају једним од главних актера за рушење комунизма, а противници кажу да је он један од представника корумпираног политичког система одговорног за хаос и војну побуну 1997. године, у којој је погинуло 2.000 људи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:16