/ FOTO YOUTUBE
30/06/2022 u 20:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samit NATO donio odluke o transformaciji i jačanju saveza

Evropa i Sjeverna Amerika zajedno u NATO,rekao je Stoltenberg, navodi se u saopštenju

Na Samitu NATO u Madridu donijete su odluke o transformaciji i jačanju Alijanse. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će odluke koji su donijeli obezbijediti da Alijansa nastavi da čuva mir, sprečava sukobe i štiti narode i vrijednosti.

- Evropa i Sjeverna Amerika zajedno u NATO- rekao je Stoltenberg, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Lideri zemalja članica NATO složili su se sa fundamentalnim promjenama u odvraćanju i odbrani NATO, uz jačanje napredne odbrane, jačanje borbenih grupa u istočnom dijelu Alijanse i povećanje broja snaga visoke spremnosti na preko 300 hiljada.

Lideri su se saglasili da više ulažu u vojni savez i da povećaju zajedničko finansiranje.

Tokom samita najbliži partneri NATO Finska i Švedska pozvani su da se pridruže Alijansi, što je značajan podsticaj evroatlantskoj bezbjednosti.

Saveznici su se složili da pruže dugoročnu podršku Ukrajini kroz ojačani sveobuhvatni paket pomoći.

Lideri su podržali novi strateški koncept NATO u opasnijem i konkurentnijem svijetu, a kojim se utvrđuje pristup NATO Rusiji i drugim prijetnjama, uključujući terorizam, sajber i hibridne napade.

Prvi put strateški koncept se bavi izazovima koje postavlja Kina, a lideri su se dogovorili i o koracima za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte i kretanje ka nultoj emisiji do 2050. godine.

Na Samitu je pokrenut novi fond za inovacije NATO koji će pomoći Alijansi da “izoštri” svoju tehnološku prednost.

Saveznici su se ponovo posvetili borbi protiv terorizma i odgovorom NATO na prijetnje i izazove sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Sahela.

- Suočavamo se sa najozbiljnijom bezbjednosnom situacijom u posljednjih nekoliko decenija. Ali izlazimo na izazov sa jedinstvom i odlučnošću- poručio je Stoltenberg na završnoj konferenciji za novinare.

On je zahvalio Španiji što je bila domaćin istorijskog samita i rekao da će sljedeće godine samit NATO biti održan u Viljnusu u Litvaniji.

U Madridu su na samitu prvi put zajedno učestvovali partneri NATO iz Indo-Pacifika - Australija, Japan, Novi Zeland i Republika Koreja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:31