Француска, застава / фото: Шутерсток
09/03/2022 u 22:01 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Самит у Версаjу: Париз за политички сигнал Украjини, али не за убрзано чланство

Чланство ниjе одлука коjа се доноси за jедан викенд. Разумемо украjински захтев и желимо да кажемо Украjинцима да су они заиста део европске породице

Европска униjа треба да пошаље Украjини, Грузиjи и Молдавиjи током самита у четвртак и петак у Версаjу "политички сигнал да припадаjу европскоj породици", али да не може да покрене убрзану процедуру за њихово чланство, саопштила jе Jелисеjска палата и додала да приступање траjе годинама уз напомену да балканске земље годинама чекаjу у предворjу ЕУ.

За Француску jе неопходно да три земље „осмисле нове облике приближавања ЕУ“ уз jачање политичке, економске, образовне и истраживачке сарадње.

Француско председништво jе додало да jе ЕУ већ послала тим земљама први сигнал тиме што jе у понедељак покренула процедуру за испитивање захтева за чланство коjе су те земље поднеле непосредно после почетка руске инвазиjе на Украjину, уз подсећање да jе ЕУ после две одговорила на захтев Румуниjе.

- Чланство ниjе одлука коjа се доноси за jедан викенд. Разумемо украjински захтев и желимо да кажемо Украjинцима да су они заиста део европске породице, али то ниjе процедура приступања коjа ће ставити тачку на рат - изjавио jе неименовани представник Jелисеjске палате и додао да су балканске земље годинама у предворjу ЕУ.

У дворцу Версаjу ће сутра и у петак бити одржан неформални самит ЕУ посвећен украjинскоj кризи и економиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 14:36