Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/11/2022 u 23:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samit UN-a o klimi blizu dogovora o "fondu za katastrofe"

Nekoliko ministara iz cijelog svijeta reklo je za AP da je postignut dogovor o fondu za ono što pregovarači nazivaju gubicima i štetama

Pregovarači kažu da su postigli potencijalni prekretnički dogovor o najtežem pitanju klimatskih pregovora Ujedinjenih naroda u Egiptu - stvaranje fonda za kompenzaciju siromašnim nacijama koje su žrtve ekstremnih vremenskih uslova pogoršanih zagađenjem ugljikom u bogatim zemljama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nekoliko ministara iz cijelog svijeta reklo je za AP da je postignut dogovor o fondu za ono što pregovarači nazivaju gubicima i štetama.

- Male, male stvari moraju se riješiti prije finalizacije klimatskog sporazuma na samitu COP27 u Egiptu, rekao je Wael Aboulmagd, posebni predstavnik predsjednika COP27.

- Dajemo sve od sebe. Sitne, male stvari koje treba riješiti - rekao je Reutersu na pitanje je li dogovor blizu potpisivanja.

To je velika pobjeda za siromašnije nacije koje su dugo tražile novac, koji se ponekad smatra reparacijom, jer su često žrtve klimatskih katastrofa uprkos tome što su malo doprinijele zagađenju koje zagrijava planetu.

- Ovako je naše 30-godišnje putovanje konačno, nadamo se, danas urodilo plodom, rekla je pakistanska ministarka za klimu Šeri Rehman, koja je često preuzimala vodstvo za najsiromašnije nacije svijeta.

Jedna trećina njene nacije bila je potopljena ovog ljeta u razornoj poplavi, a ona i drugi zvaničnici koristili su moto: "Ono što se dogodilo u Pakistanu, neće ostati u Pakistanu."

Ako sporazum bude prihvaćen, još ga treba odobriti jednoglasnom odlukom kasnije u subotu.

Ali drugi djelovi dogovora, navedeni u paketu prijedloga koje su ranije tog dana iznijeli egipatski predsjedavajući pregovora, još se dogovaraju dok pregovarači kreću na, kako se nadaju, njihov posljednji sastanak.

Postojala je snažna zabrinutost među razvijenim zemljama i zemljama u razvoju o prijedlogu o smanjenju emisija stakleničkih plinova, poznatih kao ublažavanje.

Zvaničnici su rekli da je prijedlog koji je iznio Egipat u suprotnosti s nekim obavezama preuzetim u Glazgouu s ciljem održavanja na životu cilja ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, od predindustrijskih vremena.

Svijet se već zagrijao za 1,1 stepen od sredine 19. vijeka.

Sjedinjene Države rade na pronalaženju načina na koji se mogu složiti s prijedlozima iznesenima na samitu COP27 u Egiptu o stvaranju fonda za pomoć zemljama u razvoju u pokrivanju troškova klimatskih katastrofa, rekao je u subotu izvor blizak pregovorima, javio je Rojters.

Drugi američki izvor upoznat s pregovorima rekao je da je SAD bio "duboko uključen" u pregovore o sporazumu o "gubitku i šteti".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. februar 2023 14:29