Generalna skupština UN / - SHUTTERSTOCK
06/11/2022 u 12:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Samit UN o klimi COP27 počinje u Egiptu

Samitu će prisustvovati brojni svjetski lideri među kojima je predsjednik Francuske Emanuel Makron i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimi, COP27, počinje danas u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeiku, na kojem se očekuje učešće predstavnika iz više od 130 zemalja.

Klimatski pregovori su se do sada uglavnom usredsređivali na pitanje kako smanjiti gasove efekta staklene bašte i kako izaći na kraj sa posledicama klimatskih promena.

Kako piše BBC na ovogodišnjoj konferenciji moglo bi da dominira i da li visoko industrijalizovane zemlje, koje su najviše izazvale ovaj problem, treba da plate državama koje najdirektnije osjećaju njegove posledice.

Katastrofe kao što su poplave, suše, uragani, klizišta i šumski požari postaju sve češće i jače kao posledice klimatskih promjena, a zemlje najviše pogođene godinama traže finansijsku pomoć da bi izašli na kraj sa njima.

Delegati će početi dvonedjeljni pregovarački proces odobravanjem dnevnog reda konferencije tokom otvaranja plenarne sednice, s fokusom na to da li su bogatije zemlje saglasne da kompenzacija bude zvanično navedena na dnevnom redu, preneo je Rojters.

Očekuje se da će diplomate iz više od 130 zemalja insistirati na stvaranju namjenskog fonda za finansiranje gubitaka i šteta na COP27, prenosi Tanjug.

Klimatski aktivisti najavili su proteste, mnogi radnici zaposleni u turizmu su poslati kući a oni koji će u vrijeme samita raditi dobili su specijalne bezbjednosne propusnice.

Među učesnicima COP27 biće britanski premijer Riši Sunak, američku delegaciju predvodiće izaslanik administracije za klimu DŽon Keri.

Prisustvovaće i drugi brojni svjetski lideri, među kojima predsjednik Francuske Emanuel Makron, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:15