Sančez sa Natanjahuom / - EPA EFE
23/11/2023 u 22:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sančez: Broj ubijenih Palestinaca nepodnošljiv

Pozivam na okončanje humanitarne katastrofe u Gazi i strašne patnje Palestinaca. U interesu Izraela je da radi za mir, kazao je španski premijer Natanjahuu

Premijer Španije Pedro Sančez započeo je svoju diplomatsku turneju na Bliskom istoku posjetama Izraelu i Palestini. 

Sančez se u Izraelu sastao sa predsjednikom države Isakom Hercogom i premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Iako su mnogi očekivali kako će Sanchez ublažiti svoju retoriku, tokom razgovora sa Netanjahuom španski premijer je jasno poručio da je protiv onoga što Izrael trenutno radi u Gazi kao i da je broj mrtvih u Pojasu Gaze nepodnošljiv.

- Danas, više nego ikada, moramo da nastavimo sa ozbiljnom perspektivom mira. Bez političkog rješenja ponovo smo osuđeni na beskonačne cikluse nasilja. Moramo održati međunarodnu mirovnu konferenciju što je prije moguće sa svim uključenim stranama. Danas rješenje sukoba uključuje materijalizaciju dvije države, Izraela i Palestine, koje koegzistiraju u miru i sigurnosti - rekao je Sančez.

Takođe Sančez je poručio i kako priznaje pravo Izraelu da se brani, ali da to ne može uključivati smrt nevinih civila u Pojasu Gaze.

- Pozivam na okončanje humanitarne katastrofe u Gazi i strašne patnje Palestinaca. U interesu Izraela je da radi za mir, a danas mir znači uspostavljanje održive palestinske države koja uključuje Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem, prema rezolucijama UN-a - poručio je Sanchez.

Sančez je poručio Netanjahuu da se protiv terorizma ne može boriti samo upotrebom sile, te je u tom cilju podsjetio na špansko iskustvo protiv ETA-e, baskijske terorističke grupe, koja je ubila oko 840 ljudi između 1958. i 2018. godine.

Nakon sastanaka s izraelskim zvaničnicima, Sančez se sastao i sa palestinskim rukovodstvom i održao sastanak s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abasom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 01:06