/ - PHOTO BY MICHAEL FöRTSCH ON UNSPLASH
06/02/2022 u 20:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Санчез: Шпански омбудсман да истражи злостављање које су починили свештеници

Одлуку премијера Санчеза, лидера шпанске Социјалистичке партије, пренио је данас шпански лист Ел Паис, а влада је потврдила Асошиејтед пресу

Шпански премијер Педро Санчез тражи од омбудсмана да покрене прву званичну истрагу о детаљима сексуалног злостављања које је починило римокатоличко свештенство, јављају агенције преносе медији.

Одлуку премијера Санчеза, лидера шпанске Социјалистичке партије, пренио је данас шпански лист Ел Паис, а влада је потврдила Асошиејтед пресу.

Предлог да омбудсман Ангело Габилондо води истрагу долази неколико дана након што су шпански посланици направили први корак ка отварању парламентарне истраге о питању сексуалног злостављања у цркви.

Тијело које представља шпанске бискупе одбило је отварање свеобухватне истраге. Умјесто тога позвало је жртве да насиље пријаве канцеларијама које су основане у епархијама.

Коначно зелено свијетло за парламентарни одбор зависи од гласања које се очекује овог мјесеца, а ако се то деси Габилондо би био задужен за састављање извјештаја на основу налаза независног истражног одбора.

Професор филозофије Габилондо, 72, именован је за омбудсмана у новембру, био је министар образовања од 2009. до 2011. у влади коју су предводили социјалисти и широко је поштован чак и међу вец́ином његових десничарских ривала и сматра се фигуром консензуса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:47