Доналд Трамп / - ЦНН
10/06/2022 u 08:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саслушање о нападу на Капитол: Трамп оптужен за покушај државног удара

Подсјетимо, јуче је почело саслушање о нападу на Капитол 6. јануара након што Доналд Трамп није желио признати изборни пораз

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп организовао је прошлогодишњу побуну на Капитолу, преноси ББЦ тврдње до којих су дошли истражитељи Конгреса тпком саслушања о нападу на Капитол које су јавно емитовале америчке телевизије.

Liz Cheney, републиканска потпредсједница одбора, рекла је да је Трамп запалио фитиљ напада, а Бени Томпсон, демократ, рекао је да је побуна угрозила америчку демократију, преноси Индекс.хр.

Томпсон, предсједник одбора и заступник из Мисисипија, рекао је на саслушању: “6. јануара била је кулминација, био је то покушај државног удара, дрски покушај, како је неко рекао убрзо након 6. јануара, да се збаци влада. Насиље није било случајно. То је био посљедњи Трампов покушај.”

“- Предсједник Трамп позвао је руљу, окупио је и запалио фитиљ овог напада - рекла је Цхенеy.

Иванка Трамп прихватила је пораз

Након готово годину дана истраге, изборни одбор америчког Заступничког дома под вођством демократа отворен је приказивањем исјечака из интервјуа које је водио с људима из најближег Трамповог круга.

Емитиован је снимак свједочења бившег америчког државног тужиоца Била Бара, који је рекао да су тврдње бившег предсједника да су избори украдени неутемељене.

“Не можемо живјети у свијету у којем садашња администрација остаје на власти на темељу свог стајалишта, непоткријепљеног конкретним доказима, да је било преваре на изборима”, рекао је он.

На саслушању је такође приказана снимка свједочења Иванке Трамп, кћерке бившег предсједника, која је рекла да је прихватала Барово одбијање теорије завјере њеног оца.

Трамп тврди да је све превара

Трамп је истрагу и саслушање одбацио назвавши све политичком преваром.

Подсјетимо, јуче је почело саслушање о нападу на Капитол 6. јануара након што Доналд Трамп није желио признати изборни пораз.

Изабрани одбор америчког Заступничког дома под демократским вођством настојаће да преокрену напоре републиканаца да умање или оповргну насиље 6. јануара 2021., пет мјесеци прије међуизбора 8. новембра на којима ће се одредити која ће странка контролисати Конгрес сљедеће двије године.

Сљедеће двије седмице очекује се још пет саслушања.

На дан напада смртно је страдало четворо људи. Четири полицајца извршила су самоубиство након тог догађаја, а више од 100 је повријеђено у нападу.

Веће крвопролиће или драматична талачка ситуација избјегнути су само зато што су полиција и Тајна служба успјели евакуисати конгреснике и сенаторе на сигурно прије него што би их руља ухватила. А руљу је послао сам Трамп кад их је на протесту тог дана позвао да иду према Капитолу те да “покажу снагу” и “врашки се боре” за своју земљу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:01