/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
16/11/2022 u 09:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sastanak ambasadora NATO-a na zahtjev Poljske

Član 4 NATO ugovora pokriva scenario u kojem se država članica osjeća ugroženom od druge zemlje ili terorističke organizacije

Ambasadori zemalja članica NATO-a sastaće se danas na zahtjev Poljske, na osnovu Ugovora tog saveza, nakon eksplozije na granici sa Ukrajinom za koju se vjeruje da je izazvala ruska raketa, prenosi Rojters, prenosi MINA.

Predsjednik Poljske: Još nema konkretnih dokaza o tome ko je ispalio rakete

Jedan od diplomata rekao je da će Alijansa djelovati oprezno i da je potrebno još vremena da bi se utvrdilo kako je tačno došlo do incidenta.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler rekao je na sinoćnoj konferenciji za novinare da Varšava razmatra da li da pokrene član 4, što bi značilo održavanje sastanka članica NATO-a nakon što je ugrožen "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost" Poljske.

Član 4 NATO ugovora pokriva scenario u kojem se država članica osjeća ugroženom od druge zemlje ili terorističke organizacije.

U tom članu se navodi da će se države članice konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožen njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost.

Države članice tada počinju formalne konsultacije na zahtjev ugroženog člana.

U razgovorima se razmatra da li prijetnja postoji i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:21