Војна акција против Хута у Јемену / - Дневни аваз
26/03/2022 u 07:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саудијска Арабија покренула војну акцију против Хута у Јемену

Њихов циљ је да зауставе нападе на њихове нафтне фабрике које су покренули побуњени Хути

Коалиција коју предводи Саудијска Арабија покренула је ваздушне нападе на јеменску престоницу Сану и лучки град Ходејду, јавили су саудијски медији.

Њихов циљ је да зауставе  нападе на њихове нафтне фабрике које су покренули побуњени Хути.

Покрет Хути је повезан са Ираном и контролише већи дио северног Јемена, укључујући престоницу Сану, а коалиција каже да жели да „заштити глобалне изворе енергије“ војном акцијом.

Коалиција предвођена  Саудијском Арабијом саопштила је раније да је пресрела и уништила двије беспилотне летјелице изнад Јемена лансиране на саудијска нафтна постројења у Ходејди на Црвеном мору и позвала цивиле да се не задржавају у близини ниједног нафтног поља или постројења у граду.

Хути су јуче саопштили да су започели нападе на саудијске енергетске објекте, а коалиција коју предводи Саудијска Арабија навела је да је погођено постројење за дистрибуцију нафтних деривата нафтног гиганта Арамко у Џеди. 

Локална телевизија повезана са Хутуом саопштила је да су коалициони ратни авиони извели нападе на град Ходејда и да су летови још увијек у току, док су становници рекли Ројтерсу да су напади били у близини луке Ходејда.

Такође је саопштено да су нападнути лука Салиф, електроенергетска корпорација и нафтне фабрике у Ходејди.

Становници јеменске престонице Сане рекли су Ројтерсу да је бомбардована управна зграда нафтне компаније Сафер на југу града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:05