/ ILUSTRACIJA - FOTO: EPA
09/10/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Savjet bezbjednosti UN: Neke zemlje osudile napad, ali ne sve

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo hitnu akciju na taj zahtjev, a zamjenik američke ambasadorke u UN Robert Vud je rekao posle sastanka da je "dobar broj zemalja", ali "ne sve", osudio napad koji je počeo u subotu ujutru

Savjet bezbjednosti UN sinoć je održao sjednicu iza zatvorenih vrata zbog napada bez presedana Hamasa na Izrael, a SAD su zatražile da svih 15 zemalja članica osudi upad, prenosi N1.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo hitnu akciju na taj zahtjev, a zamjenik američke ambasadorke u UN Robert Vud je rekao posle sastanka da je "dobar broj zemalja", ali "ne sve", osudio napad koji je počeo u subotu ujutru.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je rekao za AP da su SAD pokušavale da kažu na sastanku SB da Moskva nije osudila napad, ali da to nije istina.

- Mi osuđujemo sve napade na civile", rekao je ambasador Rusije i dodao da je poruka njegove zemlje da "je važno zaustaviti sukob odmah, ići na prekid vatre i svrsishodne pregovore koji su u zastoju decenijama".

Ambasador Kine u UN Džang Đun je izrazio sličan stav prije odlaska na sastanak.

Vud je, međutim, rekao da međunarodna zajednica mora oštro osuditi "tu neisprovociranu invaziju i napade terorista" dok Hamas ne okonča "nasilnu terorističku aktivnost protiv izraelskog naroda".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:39