Петер Сијарто / - SHUTTERSTOCK
18/07/2022 u 22:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet EU dogovorio novi paket sankcija Rusiji

Paket ne uključuje sankcije koje se tiču ruske Gasprombanke, rekao je Sijarto, dodajući da je mađarska vlada ranije veoma čvrsto nagovestila da neće podržati takve mere

- Savjet za spoljne poslove Evropske unije dogovorio je novi paket sankcija Rusiji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na marginama sastanka Savjeta u Briselu.

Sijarto je rekao da su nove sankcije ''u suštini ažuriranje ranijih pravila'' i da ne sadrže nikakva ograničenja koja se tiču uvoza energenata, saopštilo je mađarsko Ministarstvo inostranih poslova.

Mađarska vlada nije narušila jedinstvo i nije bojkotovala sporazum iako smatra da zajednica treba da teži miru, rekao je on.

Paket ne uključuje sankcije koje se tiču ruske Gasprombanke, rekao je Sijarto, dodajući da je mađarska vlada ranije veoma čvrsto nagovestila da neće podržati takve mere.

Kada je reč o evropskoj zabrinutosti zbog smanjenja snabdevanja gasom, Sijarto je rekao da su čudne ranije izjave koje sugerišu da su zapadnoevropske zemlje taj problem rešile.

- Sadašnji strah pokazuje nešto drugačije, da je stvarnost pobijedila”, rekao je on i dodao da je uvoz gasa prije stvar infrastrukture nego ideologije.

Sijarto je istakao da su mjere koje produžavaju rat u Ukrajini protivne interesima Mađarske i prijete da izazovu svjetsku prehrambenu krizu.

On je rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka evropskih ministara spoljnih poslova EU da Ukrajina i Rusija proizvode 30 odsto svjetskog izvoza pšenice i 80 odsto sjemena suncokreta.

Ukrajinski izvoz pšenice će pasti za 25 miliona tona ove godine, kazao je Sijarto.

- Zbog rata će se oko 400 miliona ljudi suočiti sa nestašicom hrane - naglasio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 04:26