/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
14/02/2023 u 22:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet EU: Rusija i još tri zemlje na listu nekooperativnih u oblasti poreza

U saopštenju Savjeta ističe se da EU nastavlja da promoviše fer poresku konkurenciju i bavi se štetnim poreskim praksama

Savjet Evropske unije (EU) danas je odlučio da doda Rusiju, Britanska Djevičanska Ostrva, Kostariku i Maršalska Ostrva na listu jurisdikcija koje ne sarađuju sa EU u oblasti poreza. Sada ta lista sadrži 16 jurisdikcija, javljaju agencije prenose mediji.

U obrazloženju odluke Savjet je naveo da žali što te jurisdikcije ne sarađuju u vezi poreskih pitanja i ne sprovode reforme sa ciljem usklađivanja sa kriterijumima dobrog upravljanja porezima, uključujući poresku transparentnost i pošteno oporezivanje.

Zemlje dodate na listu pozvane su da unaprijede legalni okvir kako bi ispravile uočene nedostatke.

Švedska ministarka finansija Elizabet Svanteson rekla je da EU od četiri jurisdikcije koje su dodate na listu nekooperativnih traži i da rade na usklađivanju sa međunarodnim standardima u oblasti poreza.

U saopštenju Savjeta ističe se da EU nastavlja da promoviše fer poresku konkurenciju i bavi se štetnim poreskim praksama.

Navodi se da je Rusija stavljena na listu nakon što je grupa za kodeks ponašanja ispitala novo rusko zakonodavstvo, usvojeno 2022, i otkrila da ta zemlja nije ispunila obavezu da se pozabavi štetnim aspektima posebnog režima za međunarodne holding kompanije.

Pored toga, dijalog sa Rusijom o oporezivanju je stao nakon agresije te zemlje na Ukrajinu.

Maršalska Ostrva stavljena su na listu zbog bojazni da zbog nulte ili samo nominalne stope poreza na dobit preduzeća privlače profit bez stvaranja realne ekonomske aktivnosti, Britanska Devičanska Ostrva zato što se nijesu uskladila sa standaradima OECD, a Kostarika zbog toga što nije ukinula ili izmijenila štetne aspekte svog režima oslobađanja od poreza prihoda iz inostranstva.

Pored liste nekooperativnih poreskih jurisdikcija, Savjet je odobrio i dokument o stanju stvari koji daje sliku tekuće saradnje EU sa međunarodnim partnerima i obaveza tih zemalja u reformi zakonodavstva kako bi poštovali standarde dobre poreske uprave.

Svrha tog dokumenta je da se prepozna i ohrabri konstruktivno angažovanje u oblasti poreza, naveo je Savjet. Dodaje se da su iz dokumenta uklonjeni Barbados, Jamajka, Sjeverna Makedonija i Urugvaj jer su ispunili obaveze.

Navodi se i da je nekoliko zemalja dobilo duži rok da ispuni obaveze, kao i da su se neke zemlje, uključujući Albaniju, obavezale da izmijene ili uklone potencijalno štetne prakse.

EU pravi listu nekooperativnih jurisidkcija u poreskoj oblasti od kraja 2017. Ta lista je dio strategije EU čiji je cilj da doprinese naporima za promovisanje dobre prakse u oblasti poreza širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:38