Photo by Frederic Köberl on Unsplash / - PHOTO BY FREDERIC KöBERL ON UNSPLASH
06/04/2022 u 19:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјетница УН за спречавање геноцида: На Балкану појачати напоре за превенцију

Специјална савјетница осудила је “узнемирујуће догађаје у Бучи” и додала да је “ужаснута призорима, који указују на веома озбиљне знаке могућих чињења ратних злочина”

Специјална савјетница Уједињених нација за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту упозорила је да би утицај кризе у Украјини, послије масакра у Бучи, могао да се прелије на друге дјелове Европе и – конкретно – позвала све актере на позицији одговорности да појачају напоре на превенцији у региону Западног Балкана, како је навела, у свјетлу „постојећих забринутости и притужби у вези са болним насљеђем прошлости, које су се погоршале због све лошије динамике повезане са тренутним конфликтом у Украјини“. Јавља Глас Америке.

Специјална савјетница је примијетила током својих посјета региону да су многи саговорници алудирали на озбиљно одсуство повјерења, недовољну посвећеност политичара оздрављењу и изградњи повјерења, динамику подјела која се користи у политичке сврхе, као и на недовољан простор за рад локалних заговорника мира.

-У посљедњих шест недјеља, сукоб у Украјини је погоршао ову динамику, уз испољавање мржње – укључујући отворено оправдавање насиља над припадницима једне националне групе, позивање на религију као оправдање за насиље или усклађивање националних тежњи са циљевима зараћених страна у украјинском сукобу- навела је Ндериту, из напомену да је „Западни Балкан и даље од критичног значаја за кључне играче чији се геостратешки интереси сусријећу у овом региону, и да није изненађујуће да расте узнемиреност када спорови око геостратешких интереса стварају непремостиву патњу у Украјини“.

Истовремено, специјална савјетница нагласила је да главни извор подјела у региону и даље долази изнутра, а не споља, те да ће стога најчвршћи напори за смањење ризика такође морати да дођу из самог региона. У том погледу, она је подвукла потребу да се да приоритет иницијативама чији је циљ зближавање људи у региону, у којем често покушавају да их подјеле.

Специјална савјетница осудила је “узнемирујуће догађаје у Бучи” и додала да је “ужаснута призорима, који указују на веома озбиљне знаке могућих чињења ратних злочина”.

Ндериту је поновила позиве генералног секретара, високог комесара за људска права и сталног координатора Уједињених нација у Украјини на хитан прекид ватре и ефикасну и независну истрагу, која ће довести до кривичне одговорности за убиство цивила на тој локацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:52