/ - SHUTTERSTOCK
06/06/2023 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SB: Svjetska ekonomija usporava zbog visokih kamata

Američke Federalne rezerve i druge velike centralne banke agresivno su podizale kamatne stope u borbi protiv inflacije, koja je počela da raste nakon recesije usljed pandemije, nestašica u lancima snabdijevanja, te rasta cijena energije i hrane izazvanog ratom u Ukrajini

Svjetska ekonomija će ove godine vjerovatno naglo usporiti, pritisnuta visokim kamatnim stopama, posljedicama rata u Ukrajini i dugotrajnim posljedicama pandemije virusa korona, saopštila je Svjetska banka.

U novoj prognozi agencije, u čijem je članstvu 189 zemalja, navodi se da će se međunarodna ekonomija porasti za samo 2,1 odsto u 2023. godini, nakon rasta od 3,1 odsto u 2022. godini.

Ipak, najnoviji izvještaj Svjetske banke o globalnim ekonomskim perspektivama predstavlja napredak u odnosu na njenu prethodnu prognozu iz januara. Tada je predviđen svjetski rast od samo 1,7 odsto ove godine, prenio je AP.

Američke Federalne rezerve i druge velike centralne banke agresivno su podizale kamatne stope u borbi protiv inflacije, koja je počela da raste nakon recesije usljed pandemije, nestašica u lancima snabdijevanja, te rasta cijena energije i hrane izazvanog ratom u Ukrajini.

Globalna ekonomija se pokazala iznenađujuće otpornom u odnosu na veće troškove zaduživanja, a Svjetska banka predviđa da će se rast ubrzati na 2,4 odsto 2024. godine, prenosi Srna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:34