Уједињене нације / -фото: Шутерсток
26/05/2022 u 10:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СБ УН данас гласа о новим санкциjама Сjеверноj Кореjи

Гласање ће бити одржано дан након што jе Пjонгjанг испалио три проjектила, укључуjући jедан за коjи се вjеруjе да у питању наjвећи интерконтинентални балистички проjектил, подсjећа Роjтерс

Савjет безбjедности (СБ)Уjедињених нациjа (УН) данас ће гласати о предлогу Сjедињених Америчких Држава (САД) да се пооштре санкциjе Сjеверноj Кореjи због њеног лансирања балистичких проjектила, али Кина, коjа има право вета, сматра да резолуциjа неће риjешити проблеме.

Гласање ће бити одржано дан након што jе Пjонгjанг испалио три проjектила, укључуjући jедан за коjи се вjеруjе да у питању наjвећи интерконтинентални балистички проjектил, подсjећа Роjтерс.

Ово jе само наjновиjи у низу балистичких проjектила ове године испаљених са сjевера Кореjског полуострва, коjе jе Савjет безбjедности забранио.

Нацрт резолуциjе би "даље ограничио сjевернокореjску могућност да развиjа незаконито оружjе за масовно уништење и балистичких ракетних програма, поjедноставио би спровођење санкциjа и помогао би у испоруци хуманитарне помоћи онима коjима jе то потребно", навео jе амерички званичник.

Кина и Русиjа су раниjе тражиле ублажавање санкциjа Пjонгjангу из хуманитарних разлога.

За усваjање резолуциjе потребно jе девет гласова "за" и да Француска, Русиjа, Кина, Британиjа и САД не уложе вето.

- Не мислимо да резолуциjа коjу jе предложила Америка може да риjеши било шта - рекао jе за Роjтерс портпарол кинеске мисиjе при УН и додао да jе Кина умjесто тога предложила да СБ усвоjи званичну изjаву, умjесто резолуциjе о санкциjама.

- САД наjбоље знаjу како може доћи до деескалациjе, али jедноставно то одбиjаjу. Вашингтон би требало да покаже више искрености и флексибилности уколико жели да постигне напредак са Сjеверном Кореjом - навео jе портпарол.

Руски амбасадор у УН Василиj Небензjа рекао jе за Роjтерс у среду да би волео да види финални нацрт резолуциjе САД приjе него што га коментарише, али jе додао да акциjе УН не би биле "посебно погодне" за односе са Пjонгjангом.

Према наводима из Сеула, Сjеверна Кореjа jе у сриjеду лансирала три балистичка проjектила, а jедан од њих jе, према jужнокореjскоj воjсци, био интерконтинентални, док су преостала два била кратког домета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:46