NATO  / - FOTO: UNSPLASH
28/03/2024 u 20:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SB UN ponovo odbacio predlog Rusije da se raspravlja o NATO bombardovanju SRJ

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih ponovo je, nakon glasanja, odbacio predlog Ruske Federacije da se raspravlja o NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Nakon rasprave u SB UN agenda je stavljena na glasanje – šest glasa za, nula protiv, a devet uzdržano. Agenda time nije usvojena, jer nije dobila dovoljan broj glasova, navela je predsjedavajuća, prenosi N1.rs.

Predstavnik Francuske naveo je da Savjet bezbjednosti ima nadležnost da se bavi pitanjima narušavanja narodne bezbjednosti, nije forum za istorijska pitanja.

Pozvao je članove Savjeta bezbjednosti da ne podrže ovaj predlog.

Predstavnik Rusije rekao je da stav koji je saopštila francuska delegacija da Rusija nije konsultovala sa Srbijom ne može biti uvažna, budući da je prošlom sastanku prisustvovao aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je u Njujork došao povodom sednice.

- Na prošloj sjednici su nam prigovorili da nismo imali konsultacije sa drugim stalnim članicama ali to nije tačno. Ponovo prisustvujemo tome da Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Sjedinjenje Države ne žele da se raspravlja o temi koja njima nije pogodna - kazao je predstavnik Rusije.

Predstavnik SAD rekao je da je zahtjev Rusije i njeni argumenti po ovom pitanju suludi, budući da je i Rusija zahtjevala proceduralna glasanja na teme koje su predlagale druge zemlje.

Predstavnik francuske delegacije rekao je da ova diskusija može da se oduži u nedogled i tražio od predsjedavajućeg da se predmet stavi na glasanje.

Podsjetimo, na ponovljen zahtjev Rusije, Japan je za danas zakazao sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o NATO agresiji na SRJ.

Na sjednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tijela bilo uzdržano, a tri – Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za raspravu o toj temi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 03:38