Себастијан Курц / - Дојче веле
16/05/2021 u 17:02 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Себастиjан Курц под истрагом због афере „Ибица“

Курц jе рекао да jе пред парламентарном комисиjом увек одговарао искрено, али да се многа питања, коjа су постављена, тичу ствари коjа су се догодила прије много времена

Аустриjски канцелар Себастиjан Курц потврдио jе да jе под истрагом антикорупциjских власти и негирао наводе да jе лажно свjедoчио пред парламентарном комисиjом, за шта се сумњичи. Курц jе рекао посланицима да jе истрага Државног тужилаштва за борбу против корупциjе и привредног криминала усредсређена на изjаве коjе jе дао током парламентарне истраге о лидеру десничарске Слободарске странке коалиционог партнера у влади, због коjе jе пала претходна влада Аустриjе 2019.

Аустриjски канцелар jе рекао да очекуjе да ће Тужилаштво поднети захтјев за кривично гоњење и да ће се поjавити пред судиjу, jавила jе аустриjска новинска агенциjа АПА, пише Н1. Он jе рекао jе да ниjе размишљао о оставци.

Парламентарна комисиjа истраживала jе такозвану аферу Ибица, због коjе jе тадашњи вицеканцелар Хаjнц Кристиjан Штрахе поднио оставку. Он jе то урадио пошто се поjавио видео снимак на коjем се види како нуди уносне државне уговоре наводном руском инвеститору у замену за финансиjску помоћ његовоj екстремно десничарскоj Слободарскоj странци.

Видео jе наводно снимљен на шпанском острву Ибица непосредно пре аустриjских избора 2017. После пада владе, одржани су нови избори и Курц jе поново изабран, овог пута формираjући коалициjу са Зеленима.

Курц jе рекао да jе пред парламентарном комисиjом увек одговарао искрено, али да се многа питања, коjа су постављена, тичу ствари коjа су се догодила прије много времена.

Он jе навео да jе истрага покренута и против и шефа његовог кабинета Бернхарда Бонелиjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 17:01