Јенс Столтенберг / - РТРС
24/03/2022 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеф НАТО-а продужује мандат због рата у Украјини

Руска инвазија на Украјину, коју Москва назива "специјалном операцијом", довела је до највеће избјегличке кризе у Европи од Другог свјетског рата,

Главни службеник НАТО-а Јенс Столтенберг продужиће свој мандат за још једну годину због рата у Украјини, саопштила је норвешка телевизија ТВ2 и дневник Дагенс Наерингслив, позивајући се на неименоване изворе, прерноси Index.hr.

Столтенбергов тренутни мандат истјече 1. октобра, а требао је преузети дужност гувернера средишње банке своје родне Норвешке до краја 2022. године.

"Одлуку требају донијети земље чланице"

На питање у сриједу хоће ли остати главни службеник НАТО-у, Столтенберг је рекао да такву одлуку требају донијети земље чланице.

Руска инвазија на Украјину, коју Москва назива "специјалном операцијом", довела је до највеће избјегличке кризе у Европи од Другог свјетског рата, док су западне земље почеле преиспитивати из темеља своје одбрамбене политике.

Столтенберг, економист по образовању и бивши челник норвешке Лабуристичке странке, био је норвешки премијер од 2000. до 2001. те од 2005. до 2013. Годину дана касније постао је главни службеник НАТО-а, а раније је био и на позицијама норвешког министра финанција и енергетике.

Надзират ће највећи фонд на свијету

Норвешка влада прошлог мјесеца именовала је замјеницу шефа средишње банке Idu Wolden Bache гувернерком Норгес Банке на период до девет мјесеци, а Столтенберг је требао преузети челну позицију до краја године.

Гувернер средишње банке задужен је за одређивање каматних стопа и управљање финанцијском стабилношћу, као и за надзор над норвешким државним фондом, највећим на свијету с имовином од 1.4 билијуна долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 18:38