Photo by James Day on Unsplash
17/09/2021 u 20:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеф УН: Свијет на катастрофалном путу загријавања од 2,7 степена Целзијуса

Према Париском споразуму свака земља требало је до краја 2020. да ревидира свој допринос националном нивоу

Обавезе око смањења загријавања које су преузеле земље потписнице Париског споразума воде свијет ка „катастрофалном“ загријавању од 2,7 степени Целзијуса, далеко од жељеног циља од 1,5 степена целзијуса потребног да се ограниче разорне посљедице загријавања, упозориле су УН, преноси Данас.

Извјештај који процјењује преузете обавезе 191 земље, објављен данас показује да је „свијет на катастрофалном путу“, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

У Париском споразуму циљ је да се ограничи загријавање на далеко испод два степена Целзијуса у односу на преиндустријску еру, по могућности на 1,5 степен Целзијуса, медјутим неуспјех у постизању тог циља мјери се бројем мртвих и количином уништених средстава за живот, додао је шеф УН и апеловао на све владе да преузму амбициозније обавезе.

Према Париском споразуму свака земља требало је до краја 2020. да ревидира свој допринос националном нивоу.

Медјутим до 30. јула ове године само 113 земаља које представљају мање од половине свјетских емисија гасова са ефектом стаклене баште (49 одсто) су заправо поднијеле своје ревидиране обавезе.

Са новим обећањима, емисије штетних гасова тих 113 земаља, медју којима су и САД и ЕУ, ће се смањити 12 одсто 2030. године у односу на 2010. годину.

То је „зрачак наде“ који ипак не превладава над мрачном страном слике,  рекла је представница УН за климу Патрисија Еспиноза.

-Укупно гледано, подаци о емисији гасова са ефектом стаклене баште иду у лошем правцу- рекла је она.

Када се узму у обзир све националне емисије, ревидиране или не,  од 191 земље потписнице, емисије ће порасти за 16 одсто 2030. у односу на 2010, а треба да се смање за 40 одсто до 2030. да би пораст температуре остао испод 1,5 степена Целзијуса, или за 25 одсто да би пораст био испод два степена Целзијуса.

То је „знатан“ пораст који би могао да доведе до раста темпертуре од око 2,7 степени Целзијуса до краја века, а сваки додатни делић степена увећава драматично посљедице.

Еспиноса је рекла да због тога предстојећа медјународна конференција о клими Цоп26, која се одржава за шест недјеља, треба да буде успјешна. Она је позвала државе да се приликом преговарања воде легитимном жељом заштите својих националних интереса али и циљем да допринесу добробити човјечанства.

Изразила је наду да ће до конференције још држава промијенити своје преузете обавезе ради смањења загријавања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:45