/ -FOTO: UN PHOTOS
25/02/2023 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sekretar UN-a osuo po Putinu: Razorili ste Ukrajinu, pretvorili ste im život u pakao

Život je pravi pakao za narod Ukrajine, rekao je Gutereš vijeću koje se sastalo kako bi obilježilo prvu godišnjicu invazije

Ruska invazija na Ukrajinu razorila je tu zemlju, ocijenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

Vijeće bezbjednosti UN na sjednici povodom prve godišnjice invazije Moskve na svog Ukrajinu, održalo je minut ćutanja za žrtve rata u Ukrajini.

- Život je pravi pakao za narod Ukrajine - rekao je Gutereš vijeću koje se sastalo kako bi obilježilo prvu godišnjicu invazije.

On je naglasio kako je ruska invazija kršenje Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava i da je donijela samo smrt, razaranje i raseljavanje, navodi AFP.

Gutereš je naveo da je više od osam miliona Ukrajinaca izbjeglo u druge dijelove Evrope, dok je 5,4 miliona raseljeno, što je nazvao “krizom raseljavanja kakva u Evropi nije viđena decenijama”, prenosi Al Džazira.

On je dodao da je polovina ukrajinske djece protjerana iz svojih domova i da se suočava sa većim rizikom od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja.

- Gotovo deset miliona ljudi, uključujući 7,8 miliona djece, u opasnosti je od akutnog posttraumatskog stresnog poremećaja - upozorio je Gutereš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:35